torstai 11. joulukuuta 2014

Kuinka valitsen projektiin sopivan tarran?

Kirjoittaja: Miia Mustonen/ Seri-Deco Oy

On tärkeää valita huolellisesti teippausprojektiin sopiva tarra. Älä tuijota vain tuotteen  hintalappua. Mieti valintaa projektin kokonaisuutta ajatellen ja puntaroi vaihtoehtoja tarrojen ominaisuuksien tuomien etujen ja ajansäästön kautta. 

Oikeanlaisella materiaalilla ja laadukkaalla asennustyöllä minimoit reklamaatiot, lisäät asiakastyytyväisyyttä ja -uskollisuutta sekä takaat tuotantotaloosi/asennusyritykseesi tuottavammat työtunnit.

Tässä blogissa kerron muutamia vinkkejä oikeanlaisen tarran valintaan teippaustöitä aloittavalle yrittäjälle tai teippejä omaan tuotantoon ostavalle mainostajalle.





Kaikki perustuu todelliseen tarpeeseen


Valitessasi teippimateriaalia, selvitä mm. seuraavat tekijät.

Millainen on lopputuote / teippauskohde ja minkälaisiin olosuhteisiin se asennetaan
?
  • Ajoneuvo / ikkuna / seinäjuliste / lattiamainos / sisustuksellinen kuva / opaste / valomainos ym.
  • Sisälle / ulos / suuret lämpötilavaihtelut / kosteaan tilaan / vesille / voimakkaaseen valoon /  oheisvalaistus / hankaus ym.

Käyttöaika
  • Kampanja / lyhytaikainen 1-4v  / keskipitkä sovellus 4-8v / pitkäaikainen sovellus jopa 10-12v

Kiinnityspinta
  • Vaaka – pystysuora asennus / maalattu -maalaamaton metalli / muovi / lasi / polyeteeni / polyuretaani ym.

Pintakiiltävyys vaikuttaa viestiin

  • Kiiltävä pinta korostaa ja kirkastaa värejä. 
  • Mattamateriaalilla estetään valon heijastavuutta ja luodaan herkempää tunnelmaa.

Tarralta vaadittavat ominaisuudet
  • Peittävyys / pysyvyys / irrotettavuus / asennuksen helppous

Tulostetarroissa tulostusväritekniikan soveltuvuus
  • HP Latex / liuotin / ekoliuotin / pgm / UV -väritekniikka



Kalenteroidun kalvon ja valuvinyylikalvon ero


Tarran valmistustapa vaikuttaa millaiseen käyttöön tarramateriaali soveltuu.

Monomeeri- ja polymeerikalvot ovat kalenteroituja kalvoja. Monomeerikalvot (kuten Avery 500 Event Film- väritarrat ja Avery MPI 3000-sarjan tulostettavat tarrat) on suunniteltu tasaisille pinnoille (1D) ja lyhytaikaiseen promootiokäyttöön. Polymeerikalvot (kuten Avery 700 Premium Film väritarrat ja Avery MPI 2000-sarjan tulostettavat tarrat) puolestaan muokkautuvat monomeereja paremmin ja ovat ulkokestäviä. Polymeerejä käytetäänkin keskipitkäaikaisissa sovelluksissa (5-8 vuotta) ja hieman kaarevilla pinnoilla (2D).

Haastaviin olosuhteisiin ja 3D-muotoihin kehitetyt valuvinyylikalvot valmistetaan valamalla laadukkaista raaka-aineista. Tarra on valmistustapansa ansiosta kestävämpi ja ohuempi kuin kalenteroitu kalvo. Valukalvot muokkautuvat ja pysyvät kiinni erinomaisesti kahteen suuntaan ja voimakkaasti kaarevissa pinnoissa sekä syvissä ikkuna-pokkauksissa (3D) jopa 10-12 vuotta. Avery Dennisonin MPI 1000- sarja kattaa tulostettavat valukalvot. Leikkuritöihin valutuotteita löytyy Avery 777 Cast Film,  Avery 800 Premium Cast, Avery 900 Super Cast ja Avery Supreme Wrapping Film -sarjoista.

Kalenteroidut kalvot ovat valukalvoja edullisempia, minkä vuoksi niitä on totuttu käyttämään myös Suomessa enemmän kuin valukalvoa. Vaikka juuri Pohjoismaiden haastavissa sääoloissa valutarra on se kestävin vaihtoehto.





Valuteippi vaativaan käyttöön


Valuvinyylikalvo mukautuu täysin teipattavaan pintaan eikä se kutistu kuten kalenteroitu materiaali. Jälkilämmityksellä varmistetaan, että voimakkaasti venytetty valuvinyyli tunnistaa uuden, kaarevan muotonsa, eikä näin ollen pyri palautumaan alkuperäiseen, asennusta edeltävään (tasaiseen) muotoonsa.

Oikein asennettuna valutarra kestää sateen, tuulen ja painepesurin säännöllisen käytön eivätkä reunat lähde nousemaan asennuspinnoista. Kalvo asennetaan kokonaisena pintaa rikkomatta voimakkaissakin kaaripinnoissa. Näin kosteus ja talven pakkanen eivät pääse suoraan vaikuttamaan liiman ja liimattavan pinnan jännitteeseen. Ehjä pinta lisää osaltaan tarran kestävyyttä ja teippauksen ryhdikkyyttä.  

Seri-Deco järjestää ajoneuvojen yliteippauskursseja, jossa opetetaan tarran laadukas ja kestävä teippaaminen 3D-pintoihin. Mikäli tarvitset varmuutta asentamiseen, tutustu Sd-akatemian kurssivalikoimaan osoitteessa www.seri-deco.fi.




Valutarralla tarkat brändivärit


Valuteippejä käytetään projekteissa, joissa arvostetaan visuaalista laatua, taattua kestävyyttä ja materiaalin mukautumiskykyä tai teippaukseen tarvitaan erikoissävyjä. Valuvinyyleillä varmistetaan laadukas lopputulos mm. ajoneuvojen yliteippaamisessa, ulkomainonnassa, kiinteistön koristegrafiikoissa, julkisen liikenteen ja näyteikkunoiden pitkäaikaisessa mainonnassa sekä kylteissä ja opasteissa.

Valuvinyyleillä toteutettavat teippaukset saadaan sävytettyä asiakasyrityksen tarkkojen brändivärimääritysten mukaisiksi. Näin mainostajan yhtenäinen ilme ja värimaailma säilyvät kaikissa medioissa ja sovelluskohteissa.

Avery 900 Super Cast-tarrasarjan sävytyksissä minimimäärä on vain 1 rulla (4 viikon toimituksella), joten pienellä tilauserällä saat teippauksiin tarkan värisävyn. Mikäli et ole vielä huomannut, ko. valutarrasarjan perusvärivalikoimasta löytyy myös virallisia Pantone-sävyjä.

Teippausprojektien väritarkkuuden lisäämiseksi Seri-Deco lanseeraa uuden tuotteen alkuvuodesta 2015: Avery 800 valukalvosarjan ja Avery 700 polymeerikalvosarjojen SPOT-värikirjastot REACH-värein. Leikkurituotantoon sopiva värikirjasto tulee maksutta ladattavaksi Sd-verkkosivuilta. Tulostustuotantoon soveltuva kokonaisuus on ostettavissa SPOT -väripakettina, joka sisältää värikirjaston lisäksi käyttökoulutuksen asiakkaan omissa tiloissa. Tiedotamme myöhemmin lisää aiheesta Seri-Decon twitterissä ja kuukausikirjeessä.





Projektiin sopiva liimavaihtoehto


Valitset sitten kalenteroidun tai valuvinyylitarran, sinun tulee myös valita projektiin sopiva tarraliima. Tarrojen käsiteltävyyteen, asennettavuuteen ja irrotettavuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi erilaisilla liimavaihtoehdoilla.

Esimerkiksi ilmakanavoidulla liimalla voit säästää merkittävästi aikaa haastavien 3D-pintojen teippaamisessa. Easy Apply RS- kalvon asentaminen on peruskalvoa nopeampaa, koska ilmakuplat ja rypyt pystytään asennusvaiheessa poistamaan huomattavasti helpommin, pintaa rikkomatta.

Hyvä pitkän ajan irrotettavuus on erittäin tärkeä liiman ominaisuus, kun vaihdat säännöllisesti haastavien pintojen teippauksia. Helppo irrotettavuus nopeuttaa oleellisesti vanhojen tarrojen poistamista. Pienissä palasissa irtoava ja vaikeat liimajäljet jättävä, edullisempi perustarra syö helposti koko teippausprojektin katteen.

Mikäli mainosteippaus liimataan toisen tarran päälle, valitse puolestaan tummaliimainen tarra.
Lisätietoa tarroista ja liimavaihtoehdoista löydät Sd-verkkokaupasta.

Kalenteroitujen tarrojen käyttö



Kuten jo aiemmin kävi ilmi, valuvinyylejä suositellaan kaareviin pintoihin ja ulkosovelluksiin niiden kestävyyden sekä muotoutuvuuden takia. Kalenteroituja tarroja voidaan myös käyttää erittäin monipuolisesti.

Monomeerikalvot (Avery 500 Event Film- väritarrat ja Avery MPI 3000-sarjan tulostettavat tarrat) on suunniteltu tasaisille pinnoille (1D), sisätiloihin ja lyhytaikaiseen käyttöön (maksimissaan 5 vuotta) kuten tapahtumien, messujen ja tuotekampanjoiden merkkauksiin tai mainontaan. 


Polymeerikalvot (Avery 700 Premium Film väritarrat ja Avery MPI 2000-sarjan tulostettavat tarrat) ovat ulkokestäviä ja mukautuvat hieman kaarevaan pintaan (2D). Polymeeritarrasta voidaankin toteuttaa keskipitkäaikaiseen käyttöön (5-8 vuotta) esim. ajoneuvomerkkauksia, kunhan  teippauspinta on tasainen (tai vain hieman kaareva) kuten rekka-auton, bussin tai junan tasaiset sivuseinät. Näissä projekteissa tulee kuitenkin muistaa, ettei kalenteroitu tarra muotoudu kaarevaan pintaan. Mikäli siis kohteeseen tarvitaan enemmän maalipintaa mukaileva ja haastavat olosuhteet kestävä tarra, valinta on ehdottomasti valuvinyylikalvo laadukkaan ja pitkäkestoisen teippaustuloksen varmistamiseksi. Automainonnan lisäksi polymeerikalvot soveltuvat erinomaisesti mm. kylttien, lattiamainosten ja bannereiden irtokirjaintarrojen tuotantoon.






Avery Dennisonin ICS takuu


Kaikille Avery®-tuotteille on määritelty ICS tuotetakuu. Rakenteeltaan tai toimivuudeltaan virheellinen tuote korvataan uudella - kustannuksetta. Takuuohjelma vie tuotelupauksen kuitenkin askeleen eteenpäin. Jokaiselle Avery®-tuotteelle on varmistettu yksilöity takuuaika loppukäyttötavan ja tuotantotekniikan mukaisesti. Lue tarkemmat tiedot materiaalikohtaisista ICS Durability Bulletin-dokumenteista. Avery Dennisonin takuuohjelmasta voit lukea lisää myös marraskuun 2014 blogikirjoituksesta.




Lisätietoa



Lisätietoa tarravalikoimasta löydät Sd-verkkokaupasta. Tutustu myös Avery Dennisonin ilmaiseen online-akatemiaan, jossa voit perehtyä tarkemmin materiaaleihin, asentamiseen ja hoitamiseen.

Mikäli epäröit tuotteen valinnassa, anna Seri-Decon asiakaspalvelijoiden auttaa sinua.






Miia Mustonen
Markkinointipäällikkö
Seri-Deco Oy




Seri-Deco on vuonna 1977 perustettu kuvallisen viestinnän laitteiden, materiaalien ja tarvikkeiden maahantuoja. Tarjoamme ratkaisuja digitointiin, kuvan tai merkkauksen tuotantoon erilaisille pinnoille sekä tuotteiden viimeistelyyn ja esillepanoon. Palveluksessamme työskentelevät 42 ammattilaista varmistavat sujuvan logistiikan lisäksi ammattitaitoisen asiakaspalvelun sekä toimivat tuki‐ ja huoltopalvelut. Seri-Decon pääkonttori ja Suomen varastot sijaitsevat Tuusulassa. Tytäryhtiö toimii Vilnassa, Liettuassa